24 Aralık 2011 Cumartesi

KIŞ SAKATLANMALARINDAN KORUNMA


Son yıllarda kış sporlarına yapılan yatırımların artması beraberinde kış spor yaralanmalarını da getirmiştir. Amatör veya profesyonel spor yapanlarda üst düzey performans beklentisi bilinçsizce yapılan egzersizler uygun olmayan malzeme kullanımı ve uygun olmayan hava şartları spordan yaralanma riskini arttırmaktadır. Kış sporlarına yeni başlayanlar tatil dönemlerinde bu sporu yapmaya çalışanlar vücutları hazır olmadan antrenman sayısında ani artış yapanlar daha çok sakatlanmaktadır..
Kış sakatlanmaları genel olarak üç grupta yer alır. Bunlar çevresel faktörler travma ve aşırı zorlanmaya bağlı olan sportif yaralanmalardır. Çevresel faktör olarak soğuk havalarda görülen sakatlanmalar daha çok kas-tendon yaralanmalarıdır. Özellikle orta yaştaki amatör ruhlu sporcularda kas ve tendonların yeterince kasılabilmesi soğuk havalarda mümkün olmamaktadır. Bunun için soğuk havalarda ısınma egzersizlerinin çok iyi yapılması ve vücut ısısını koruyacak şekilde giyinilmesi gerekir.
Kışın en çok yapılan spor kayak olduğundan kaymaya bağlı travma tik diz yaralanmaları en çok görülen sakatlanma tipidir. Kayak sporunda ayak bileği korunaklı olduğundan el bileği kaburga omurga kırıkları kafa travmaları çok görülür. Aşırı zorlanmalara bağlı sık-sık düşme yaralanmaları arttırmaktadır. Kayak yüksek yaralanma riskli bir spordur. Iyi hazırlanarak ve doğru yardımcı ekipman kullanarak bu sporu yapmak gerekir.
Her tür sportif aktivite eğitiminde sportif yaralanmalardan korunma öğretilmelidir. Bunun için yapılması gereken ilk şey sakatlanmanın nasıl ortaya çıktığının öğrenilmesidir. İyi bir sporcu olabilmek için sakatlanmadan düşebilmeyi öğrenmek gerekir. Önceden hazırlanarak ve önlem alınarak çoğu sportif yaralanmalar engellenebilir veya aza indirgenebilir. Özellikle kış sporlarında doğru teknikleri öğrenmek doğru malzeme kullanmak gerekir. Vücudumuzun neler yapabileceğini bilerek sınırları zorlamamak gerekir. Kış sporlarında ısınma ve soğuma egzersizlerinin çok iyi yapılması ve karbonhidrat ağırlıklı beslenilmesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder