24 Nisan 2011 Pazar

ANTRENMAN YORGUNLUĞU


 
Antrenman bir sporcunun kendi en yüksek verimine hızla ulaşabilmesi ve sportif özelliklerini geliştirebilmesi için planlı bir biçimde yaptığı teknik taktik psikolojik ve zihinsel çalışmalarının tümüdür. Sporcuyu antrenmalarla belirli bir seviyeye getirmek onda var olan anatomik ve fizyolojik özellikleri yeteneğine becerisine algılama gücüne ve isteğine göre sistemli bir şekilde çalışmaya bağlıdır.
Sporcunun yüksek kapasiteye ulaşabilmesi için antrenmanlarla organizmaya yüklenme yapılmalıdır. Ancak burada yüklenmenin şiddeti yüklenmenin sıklığı kapasitesi ve kapsamı ve sporcunun dinlenebilmesi için yüklenmelere verilmesi gereken ara çok önemlidir.
Sporcularda yoğun antrenman ve maç dönemlerinde görülen kapasite azalması aşırı egzersiz stresine bağlıdır. Sporcuda yüksek düzeyde antrenman yapılmasına rağmen performans düşüklüğü görülür. Bu tür sporcularda genel bir yorgunluk ve uyum sağlayamama bulguları görülür. Normal bir antrenman proğramı içerisinde yapılan her egzersize karşı vücutta bir cevapğ oluşur. Ve sonuçta azda olsa bir yorgunluk meydana gelir. Antrenmalı bir sporcu bu yorgunluğu 12-24 saat içerisinde atar. Eğer bu temel düşünce üzerinden egzersizlere devam edilir ise zaman içerisinde sporcunun teknik taktik performansında gelişme olur. Bu durum antrenmanın olumlu etkisi olarak yansır. Ancak antrenman periyotları çok sık çok siddetli ve uzun süreli ise her antrenmandan sonra yorgunluk artmaya başlar ve sonuçta performan azalması görülür. Sporcudaki bu hale antrenman yorgunluğu denir. Bu durumdaki bir sporcuda sanki antrenmansızmış gibi çok yüksek bir kalp atım hızı antrenman sonrası nabız sayısının normale çok geç düşmesi yüksek laktik asit düzeyi ve çok düşük sportif başarı görülür. Antrenman ve maç proğramındaki artış ve stres bu durumun başlıca sebebidir. Antrenman yorgunluğu ilke olarak performans kapasitesindeki azalma ile görülür. Ancak performans azalması kişisel ve çevresel nedenlare de bağlıda olabilir.
Antrenman yorgunluğunu yeni antrenman programları yaparak ve yenilenme periyotlarını arttırarak azaltmak gerekiyor. Her antrenman sürecinin sonunda uygun bir yenilenme süresi ve karbonhidraddan zengin bir diyetle geri dönüş sağlanmalıdır.
Antrenman yorgunluğundan korunmak için her sporcuya uygun antrenman düzeyleri belirlenmeli iki antrenman arası iyi dinlendirilmeli. Nekadar çok yoğuklukta çalışırsanız o kadar çok antrenman yorgunluğu gelişir.

Op.Dr.Ercan ATALAY



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder