24 Nisan 2011 Pazar

ÖZGÜVENİN GELİŞMESİNDE SPORUN ROLÜ

         Spor; özellikle ergenlik dönemindeki gençlerde artan enerjinin en uygun kanalize edileceği alandır. Ergenlik yaşı gençlerin hayatı boyunca sürdürecekleri alışkanlıkları edinme dönemidir. Gençlerin sağlıklı büyümesi fiziksel aktivite alışkanlığı kazanması için bu dönem çok önemlidir.
         Grup sporları gencin sportif yeteneklerinin farkına varmasına bedensel zihinsel ve sosyal gelişimine yardımcı olur. Genç kendi yeteneklerini keşfederken başkaları ile kendini kıyaslamaya ve geliştirmeye başlar. Aktif spor yapan bir genç bir gruba ait olma toplumsallaşma ve kurallara uyma gibi etkileşimler edinerek sporda başarılı olma ve özgüven kazanmaya başlar. Bu şekilde pozitif etkilenen genç kötü alışkanlıklardan kurtulmaya ve davranışlarını düzeltmeye başlar. Böylece spor tedavi edici rol oynamış olur.
         Spor yapmayan bir gence göre spor yapan bir gencin oksijen kapasitesi daha fazla olacağı için daha fazla oksijen alan beyin daha hızlı ve iyi gelişir. Özgüven duygusu istenilen davranışı başarı ile sergileyebilme inancıdır. Spor alışkanlığı ile özgüveni gelişen gençte başarma konusunda yüksek motivasyon ve sportif istek gelişir.
         Sonuç olarak her kademedeki özel ve tüzel kişiler gençlere özgüvenlerini geliştirmek, yeteneklerini keşfetmek ve sosyal olmasını sağlamak için spor yapma olanağı sağlanmalıdır.


                                                                                       Op. Dr. Ercan ATALAY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder