4 Ocak 2012 Çarşamba

2013 AKDENİZ OYUNLARI MERSİN'DE

Akdeniz oyunları, Akdeniz de kıyısı bulunan ülkeler arasında dört yılda bir düzenlenen sportif bir aktivitedir. Oyunlar Akdeniz ülkeleri arasında toplumsal ve kültürel yaklaşımın sağlanması bölgede barış ve kardeşlik ortamının olması amacı ile düzenlenmektedir.
            Akdeniz oyunlarının yapısı olimpiyat oyunlarına benzer ve aynı kurallar geçerlidir. Oyunları düzenleyecek ülkenin ve şehrin Akdeniz de kıyısı olması gerekir. İlk Akdeniz oyunları 1951 yılında Mısır’ın İskenderiye şehrinde düzenlenmiştir. Oyunlara Akdeniz de kıyısı olan üç ayrı kıtadan 24 ülke katılmaktadır. Akdeniz oyunlarını sembolü oyunlara katılan ülkelerin yer aldığı üç kıtayı (Afrika Avrupa Asya ) temsil eden üç halkadan oluşmaktadır.           
            Akdeniz oyunları olimpiyatlardan sonra dünyada en fazla (26 spor dalı) ile yapılan organizasyondur. Atletizm basketbol boks jimnastik futbol güreş eskrim sutopu ve yüzme oyunların değişmez spor dallarıdır.
            2013 Akdeniz oyunları için yapılan oylamayı Yunanistan kazanmıştı. Yunanistan’ın ekonomik krize düşmesi nedeni ile 2013 Akdeniz oyunları Türkiye ye ve Mersin ilimize verilmiştir. 15 gün devam edecek oyunlara 6000 civarında sporcu on binlerce seyirci ve gazeteci gelecektir.
            Spor çevrecidir, dünyada birçok spor kano, dağcılık, yamaç paraşütü doğal çevrede yapılmaktadır. Çevrecilik ve spor o kadar iç içedir ki Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) bir şehre spor organizasyonları verirken dikkat ettiği kriterlerden en önemlisi çevreciliktir. Bu konuda IOC hem aday şehrin çevre yapısına hem spor tesislerinin çevreci yapısına hem de halkın çevre bilinci ve tutumuna bakmaktadır.
            Kısaca spor, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi sağlayan evrensel bir değerdir. 2013 Akdeniz oyunlarının Mersinde yapılacak olması Çukurova’nın dünya spor ve turizm sektöründe yer almasını sağlayacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder