4 Ocak 2012 Çarşamba

HUZURSUZ BACAK SENDROMU (H.B.S)

Huzursuz bacak sendromu (H.B.S) doktorlar tarafından bile gözden kaçırılabilen ancak oldukça sık rastlanan ve en önemli bulgusu uykusuzluk olan bir hastalıktır. Bacaklarda ortaya çıkan tam olarak tarif edilemeyen ve uykuya dalmaya engel olan garip bir duygu olup, hastalar bu hissi anlatamamaktan şikâyet ederler. Hastalar özellikle yatağa yatınca kendilerini çok rahatsız hissederler. Ancak hastalığı tarife zorlanırlar. Semptomlar tipik olarak geceleri daha çok hissedilir. Toplumun hemen hemen yüzde 5 kadarında da görülür, ileriki yaşlarda da daha da fazlalaşır.
            Bu hastalığın sebepleri arasında, beyinde topamin eksikliği, genetik faktörler, demir eksikliği anemisi, alkol, sigara ve diyabetik sayılmaktadır. Ayrıca daha az sıklıkla bazı hastalıkların seyrinde ve bazı vitamin ve mineral eksikliğinde de ortaya çıkmaktadır. Kalsiyum magnezyum eksikliği ve B 12 vitamin eksikliği huzursuz bacak sendromuna yol açabilmektedir.
            HBS’ nin en tipik belirtisi hastaların baldırında, ayaklarında ve nadiren kollarında nahoş, bıktırıcı, yanıcı, sızlayıcı, karıncalanma, uyuşma şeklinde ağrı ve huzursuzluk olarak meydana gelir. Bu nahoş duyguların en önemli özellikleri yatma, oturma, uçak yâda otobüs yolculuğu gibi hareketsizlik esnasında olur.
            HBS oldukça sık görülse de romatizmalı hastalara karıştırıldığından hastalığın teşhisi uzun sürmektedir. Ağrının hareket ile azalması ve istirahat ile tekrardan başlaması bu hastalığın kesin tanısı için aşağıdaki kriterlerden dikkate alınır;
1)      Uyuşma ile birlikte bacaklarda hareket ettirme isteği oluyor mu?
2)      Aktif huzursuzluk; yani bacakların yataktan sarkıtma, ovalama, gerilme  ve kasılma şeklinde sıkıntılar oluyor mu?
3)      Bu sıkıntılar istirahat ile şiddetleniyor, hareket ile geçiyor mu?
4)      Bu ağrılar gece şiddetleniyor mu?

Bu 4 soruya yanıt evet ise huzursuz bacak sendromu olarak değerlendirilir.
Tedavisinde altta yatan bir neden varsa ( kansızlık şeker hastalığı gibi) öncelikle onun tedavisi gerekir. Kas gevşetici ve uyku ilaçları verilir, stresten uzak durmaları, masaj, kaplıcalar tavsiye edilir, alkol ve sigaradan uzak durmaları ve egzersiz yapmaları önerilir.
SAĞLIKLI YAŞAM DİLEKLERİMLE.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder