4 Ocak 2012 Çarşamba

SPORCULARDA KIKIRDAK SORUNU (DELGADO’ya NE OLDU

Sporcularda kıkırdak sorununa en çok diz eklem kıkırdağında rastlanmaktadır. Sert ve elastik bir örtü biçiminde kemiklerin boyca uzamasını sağlayan ve  kemiklerin uç uca değerek sürtünüp aşınmasını önleyen yapıya eklem kıkırdağı denir.Kemik uçlarındaki kıkırdak bölüm 2-5 mm kalınlığında olup kan damarları ve sinir uçları bulunmaz.Sinir uçları bulunmadığından kıkırdak lezyonlarının başlangıcında ağrı olmaz.
Eklem kıkırdağının görevleri;eklem yerindeki kemiklerin birbirine sürtünüp aşınmasını önlemek, hareketin kolaylaştırmak,çocukluk döneminde kemiklerin büyümesini sağlamak ve bulunduğu kemiğe şekil vermek.
Bulunduğu yere şekil veren,desteklik ve esneklik sağlayan doku kıkırdak dokudur.Üç tür kıkırdak yapısı vardır.Ancak kemik uçları hyalin kıkırdaktır.Görevi;çatı oluşturmak,destek sağlamak, darbelere karşı korumak,eklemin artan yüklerde hasar görmesine karşı koymaktır.
Eklem kıkırdağı üzerine gelen direk travmalar,yüksekten atlamalar,ani yön değiştirmelere bağlı rotasyonal zorlamalar eklem kıkırdağı lezyonu yapar.Özellikle sporcularda,sürekli travmaya maruz kaldıklarından kıkırdağın zaman içerisinde incelmesine,pürüzsüz yapısının bozulmasına ve kıkırdak ödemine neden olur.
Eklem kıkırdağı lezyonu dizde ağrı,şişlik,takılma ve atlama hissi bulguları verir.Bu şikayetlere özellikle maç ve antrenman esnasında rastlanır.İstirahat halinde ağrı çok yoktur.
 Eklem kıkırdağı lezyonları üçe ayrılır;kıkırdakta ödem ve yumuşama,saçaklanma ve yüzeyel çatlaklar,kemiğe kadar inen kıkırdak lezyonu şeklinde olup tedavi açısından çok önemlidir.
Kıkırdak lezyonu tedavisinde lezyonun büyüklüğü,yük taşıyan bölgede olup olmaması ve derinliği  önemlidir.Kıkırdak lezyonlarının büyük çoğunluğunda çok ciddi problem olmaz.Öncelikle istirahat,buz uygulaması,bandajlama,ekleme yük bindirmeme ve fizik tedavi ile iyileşebilir.12 haftalık tedavi netice vermezse cerrahi tedavi yapmak gerekir.
Artoskopik kıkırdak lezyonu tedavisi için çeşitli yöntemler vardır.Bunlar;mikro kırık yöntemi,traşlama (shaving) yöntemi,mozaik plasti ve son zamanlarda popülerleşen kıkırdak hücre nakli şeklinde kıkırdak bölgesindeki hasara,sporcunun yaşına,bacak yapısına uygun tedavi yöntemleri vardır.
Menisküsler ve kıkırdak dokular kansız damarsız olduğu için parçalandığı ezildiği zaman iyileşmez.Delgado ve İlhan Mansız örneğinde gördüğümüz gibi sporcunun spor hayatını zora sokabilir.Bunun için gerçek anlamda profesyonel bir sporcunun kendini çok iyi hazırlaması,kas gücünü maksimum düzeye çıkarması,ekstra antrenmanlar yapması daha faydalı olur kanaatindeyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder