4 Ocak 2012 Çarşamba

FUTBOLCU AYAK BİLEĞİ (FOOTBALLER’S ANKLE)

Vücudumuzun yerle ilk teması olan ayağımız dengeli ve eşit bir yük dağılımı sağlar. Ayak bileği bağ yaralanmaları sportif ve günlük yaşamda en sık görülen yaralanmalardır.
            Ayak bileği eklemi yukarı-aşağı hareket eden menteşe şeklinde bir eklemdir. Ayağın iki önemli fonksiyonu vardır. Biri vücut ağırlığını taşımak ikincisi ise yürüme ve koşma esnasında bir kaldıraç kolu gibi vücudu ön tarafa itmektir.
            Basketbol yaralanmalarının & 45 i futbol yaralanmalarının % 35 i atletizm yaralanmalarının  %25 i ayak bileğindedir. Ayak bileği yaralanmalarının da % 75 i ayak bileği bağ yaralanmasıdır.
            Bu rahatsızlık; uzun süre ve sık sık sert zeminde atlama, zıplama, koşma şeklinde spor yapanlarda daha çok futbolcularda ve ayak bileğinin değişik pozisyonlarda aşırı gerilmesi, ayak bileğinin sık burkulması ve iyi tedavi olmamış ayak bileği burkulmaları sonucu görülür.
            Ayak bileğinde menteşe şeklindeki eklemin yukarı-aşağı sürekli hareketinde ayak bileği kemiklerin birbirine sürtünmesi sonucu kemiğin dış yüzünde bir kalınlaşma ve kıkırdak hasarı olur. Eklem kapsülünde sertlik oluşur.
            Eklem kapsülünün yapıştığı kemik yüzeylerde hasar ve bu bölgedeki mikro kırıklar bu hastalık için tipiktir. Özellikle futbolcularda aşırı kullanım ve ayak bileği zorlanmaları sonucu eklem kapsülü ve tendon kılıfında kalınlaşma ve sertlik olur. Bu sertlik sonucunda ayak bileği ön yüzünde kemik doku oluşumu ve şişlik görülür.
            Ayak bileği ön yüzüne parmakla basmakla, topa vurmakla ve ayak bleğini rotasyona zorlamakla ağrı olması en tipik özelliktir.
            Teşhis, muayene bulguları ve emar tetkikiyle kolay konulabilir.
            Tedavide ;
-ilk önce ayak ve ayak bileği istirahata alınmalı ve antienflamtuar ilaç verilmeli,
-ayak ve ayak bileğine spor masajına hemen başlanmalı ve soğuk uygulama yapılmalı.
- ayak bileğine uzman bir kişi tarafından steroit enjeksiyon yapılıp ayak bilekliği takılır.
-sporcuda hemen germe ve kuvvetlendirme egzersizlerine başlanır. Alt  bacağın ön yüzünü germe egsersizleri futbol ayak blieğini iyileştirmede en önemli egzersizldir.
-bütün bunlara rağmen iyileşme olmaz ise ayağın ön yüzündeki kemik oluşumu cerrahi müdahele ile alınır.
-altı hafta sonra fizyoterapist kontrolünde yavaş yavaş futbol antrenmalarına başlanır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder