4 Ocak 2012 Çarşamba

SPOR YÖNETİCİLİĞİ ve FUTBOLDA KAOS !

2007 yılı itibari ile ülkemizdeki aktif futbolcu sayısı, federasyonu olan diğer tüm dallardaki toplam sporcu sayısından daha fazladır. Her sene atletizm lisansı alan her sporcu sayısının 100 katından daha fazlası büyük futbol kulüplerinin seçmelerine katılarak Futbolcu olmak umudu ile yaşamaktadırlar. Bunun sosyal anlamı şudur; uygun olan olmayan yeteneği olan olmayan,  hemen her genç çevresel ve sosyal yönlendirmeler ile futbola yönelmektedir. Bu durumda yeteneğinden ve niteliğinden bağımsız olarak futbola yönelen gençler kaybolmakta ve bunların içerinde bir kısmı da hak etmediği yerlere gelmektedirler.

            Futbola olan ilgi azaltmak mümkün değildir, çözümde değildir. Seyir zevki açısından en fazla zevk veren spor futbol olmasına rağmen, oyun zevki açısından insan yapısına ve kabiliyetine göre mücadele içeren her spordan zevk alınabilinir.

            Türkiye’de uygulanan özel ve ya kamusal genel politikalar gereği spor branşları içerisinde futbola kaynak daha fazla ayrılmakta, diğer branşlar ile bir dengesizlik oluşmaktadır. Böyle olunca da her bakımdan bir yetenek ve yeterlilik kirliliği oluşmakta sonuç olarak ta oluşan kaos; ortamı başarısızlığa sürüklemektedir.

            Spor yöneticisi; spor hizmet ve faaliyetlerinin sevk ve idaresinde çeşitli şekillerde görev alan (başkan,idareci,masör, doktor) ve bu hizmet faaliyetlerinin yürütülmesinde emeği geçen profesyonel veya gönüllü bireylere denmektedir. Spor yöneticisi maaşlı veya fahri şekilde olabilir.

Spor yöneticisi; Modern bir yönetici de bulunması gereken özelliklere sahip olmalıdır. Bütün bunlara ilave olarak sporu, spor yönetimini bilen sporcuyu ve toplumu tanıyan spor yönetiminin amaçları doğrultusunda isteyerek ve bilerek hizmet veren kişiler olmalıdır.

İyi bir spor yöneticisi emrindeki kimseleri her yönü ile çok iyi tanımalı onları iyi yönetebilmek için onlarla iyi ilişkiler kurması gerekmektedir. Oysa insanları tanımak ve anlamak uzun zaman ister. Spor yöneticisinin takımı başarıya götürebilmesi için çok az bir zamanı vardır.

Özetle yönetici nitelikleri, fonksiyonları, görevleri ve yönetim ilkeleri konularında kulüplerinde en üst seviyede verimin ve başarının sağlanmasında sevk edici ve yönlendirici bir lider olarak görülmelidir.

Etkili bir spor yöneticisi yukarıdaki özelliklerin yanında bilimsel yöntemleri de uygulamak zorundadır. Spor günümüzde bir bilim dalıdır. Yöneticisi olduğu kulübün geleceğine ilişkin kararları verecek ve plan yapacak spor yöneticileri hem bilimsel açıdan hem beşeri ilişkileri açısından üst düzeyde kişiler olmalıdır.

Günümüz futbol kulüplerine bir spor branşı olarak gereğinden fazla kaynak aktarıldığından gerek yönetici bazında gerekse futbolcu bazında bir kargaşa bir kaos sürmektedir.

Belirli bir sisteme oturmuş olan kulüpler haricindeki bütün kulüplerde bu kaos hali mevcuttur. Kaos sözlük anlamı dağınıklık, kargaşa düzensizlik demektir.
Futbol kulüplerimizde küçük değişikliklerin büyük sonuçlara yol açtığı veya büyük değişikliklerin hiçbir şey olmamışçasına  kabullenildiği sıkça rastlanılan haldir işte bu kaosun baş nedenidir  

Belirli bir sistemi olmayan, belirli bir kaynağı olmayan rüzgara göre yön değiştiren yerel yönetimler veya holding sahiplerinin himayesinde yaşayan kulüplerde adaletin ve spora yakışan düzenin temin edilemediğinden kaos oluşmaktadır.  

Maalesef yunanca bir sözcük olan kaosun diğer bir manası da ISSIZLIK, GİRDAP ve UÇURUM demektir…?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder