4 Ocak 2012 Çarşamba

SOĞUK ISIRMASI NEDİR?

Soğuk kış günlerinde uzun süre soğukta kalanlarda, yeterli ön hazırlık yapmadan dağcılık, yürüyüş gibi spor yapanlarda görülen bir soğuk rahatsızlığıdır. Vücudumuzun el, ayak, burun, kulak, yanak gibi soğukla ve rüzgarla direkt temas halindeki bölgerinde görülen bir rahatsızlıktır. 
            Soğuk ısırması bir kaç saat boyunca aşırı dondurucu soğuklara maruz kalma durumunda veya soğuk ve rüzgarlı havalarda kısa sürelide olsa soğuga maruz kalmada bedenin uç bölgerinde görülen bir rahatsızlıktır. Soğuk ısırması bir anda olabileceği gibi yavaş yavaşta ortaya çıkabilir. Eğer bedenininiz bir bölgesinde soğuktan dolayı karıncalanma, yanma, acı, moralma olmuşsa yapmakta olduğunuz işi veya sporu derhal bırakmalı ve soğuktan etkilenen bölgeyi ısıtmalısınız.
            Kalp ve tansiyon ilacı kullananlar, çocuk ve yaşlılar, alkolikler, şeker hastaları ve soğuga alışık olmayan sıcak iklimlerde yasayanlar, soğukla ilgili ön hazırlık yapmamış olanlar ve çok sıkı çizme ve eldiven giymiş olanlar soğuk ısırması riski altındadır. Bu cümledende anlaşılabileciği üzere sıcak bir bölgeden soğuk bir bölgeye kısa süreli deplansmana giden sporcular ortama alışık olmadıklarından soğuk ısırması riski altındadır.
            Vücut soğuga maruz kaldığında  ısı kaybını önlemek için el, ayak, burun, kulak gibi uc bölgelerdeki kan damarlarını daraltır böylece vücut ısısını dengede tutmaya çalışır.Bu kontrol mekanizması yeterli olmadığı zaman soğuk ısırması bulguları meydana gelir.
            Soğuk ısırması bulguları olan uc bölgeler ısırgan otu deymiş gibi yanar ve ayrıca sert, solgun, kızarık görünümlü olup karıncalanma hissi vardır. Bu bölgelerde kasınmaya bağlı olarak küçük içi su dolu kabarcıklar meydana gelir. Soğuk ısırması bir aşama sonrası lokal doku ölümüdür.
            Özellikle ısı kaybının en düşük seviyelerde olduğu gece geç saatlerde soğukla ani temaslardan kaçınılmalıdır. Soğuk havada spor yapmak isteyen kişilerin mutlaka ılık bir ortamda bir süre bekleyip vücudunu soğuk ortama hazırlamalıdır.
            Soğuk ısırmasınız tedavisi acil bir durumdur.
l  Soğuktan etkilenen bölgeyi hemen ılık bir ortama getirip 20 ile 40 dakika boyunca sıcak uygulaması yapımalıdır.
l  Soğuktan etkilenmiş bölge ovulmamalı ve masaj yapılmamalıdır.
l  Soğuktan etkilenmiş bölge yüksekte tutulmalı.
l  Ateş önünde oturtmamalı veya bölgeye direkt sıcak uygulamamalı.
l  Alkol kesinlikle alınmamalı.
Soğuk ısırmasında korumanın en makul yolu uygun bir şekilde giyinmmektir.

Yukarıdada bahsedildiği gibi kış aylarında ısı farkı8 fazla olduğundan deplansmanlı spor türlerinde birkaç gün öncesinden soğuk ortama sporcular alıştırılmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder