4 Ocak 2012 Çarşamba

SICAKTA FUTBOL VE ADANASPOR

Türkiye liglerinin erken başlamasıyla özellikler güney illerinde sıcak futbolcuların sağlığını tehdit etmektedir. Pazar günü akşam Adana’ da hava sıcaklığı 30 derece nem oranı %85 idi. Normal ortamda 37 derece olan vücut ısısı çevre sıcaklığının ve özelliklede nem oranın artmasıyla 40-41 derece civarında hissedilmektedir.
                Dayanıklılık sporu olan futbolda havanında sıcak olmasıyla aşırı sıvı kaybı futbolcularda performans düşüklüğü yapmaktadır. 90 dakikalık bir futbol müsabakasında bir orta saha oyuncusu ortalama 10 km koşmaktadır.
                Hava sıcaklığının 20-26 derece arasında olması ve nem oranının %30-40 civarında olması futbol için ideal ortamdır. Bu değerlerin üstündeki sıcaklıklarda ve özellikle nemli ortamda terin buharlaşması ve vücut ısısının düzenlenmesi zorlaşıyor. Normalde kalp atımının %5-10 kadarının derideki kan oluşturur. Hava sıcaklığı arttıkça iç organlardaki kan deri altındaki damarlara toplanır. Kalbin atım hızı düşer ve giderek performans azalmaya başlar.
                Ortalama bir kişinin günlük sıvı gereksinimi 2-4 litredir. Aşırı sıcakta futbol oynayan sporcularda sıvı gereksinimi 5-10 litre düzeyindedir. Isı ne kadar artarsa sporcu o kadar terler. Aşırı sıcak ve nemli ortamda yapılan futbol müsabakasında saatte yaklaşık 1-1,5 litre sıvı kaybedilmesine karşın sporcuların en  fazla 600 ml sıvı aldığı tespit edilmiştir. Sporcunun performansını azaltmsını ve spor sakatlıklarının olmasını engellemek için spor müsabakası sırasında her 15 dk bir bardak su ve ya spor içeceği verilmesi gerekmektedir.
                Adanaspor  - Gaziantep Belediyespor  maçının 30, dakikasında hakem 2 dakikalık bir sıvı alımı molası vermiştir. Bu tür uygulamanın Adana gibi sıcak ve nemli bölgede her 15 dakikada bir uygulaması gerekmektedir. Sıcağın futbolcu performansını etkilediği futbolcu üzerinde oluşturduğu termal stresin futbolcularda akut ve kronik bir etki yaptığı bilinen bir gerçektir.
                Sıcakta futbol oynama sonucu bozulan sıvı elektrolit dengesi maç esnasında yerine konmaya çalışılmalı. Sıcak ortamda yapılacak müsabakalardan önce gerekli sıvı takviyesi ve bu ortama uygun dayanıklılığı arttıran kalori desteği yapılmalıdır.
                Hava sıcaklığının futbolcu üzerindeki olumsuz etkisini yukarıda özetlemiş olmamıza rağman adanasporumuzda kendisinden beklenen sezon başı futbolu futbol oynama isteği organize bir atak maalesef görülememiştir.  Adanasporlu futbolcularımızın mğlubiyeti sadece ortamın sıcaklığına bağlanmaması neden –niçin sorusunu hem teknik heyetin hem de sporcuların kendisine sorması gerekmektedir.
                Daha uygun ortamda daha uygun futbol seyretmek dileğiyle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder