4 Ocak 2012 Çarşamba

SIVI KAYBI ve SPOR

Yaz sezonu ile birlikte her yaştan spor yapan kişi sayısı artmıştır.Bölgemizde aşırı sıcakların başlaması insan sağlığını tehdit eder hale gelmiştir.Su insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli unsurdur.Yetişkin bir insan vücudunun ortalama % 60-70 sudur.Normal bir kişinin günlük su gereksinimi  2,5- 3 lt dir.Özellikle sıcak havalarda spor yapan sporcularda günlük su gereksinimi  10 lt /gün ' e kadar çıkmaktadır.

     Spor esnasında kaslarımız tarafından yaratılan enerjinin % 6o dan fazlası ısıya çevrilmektedir.Bu sebeple spor yaparken  ısınırız ortam sıcaklığı arttıkça ısı oluşumu tehlikeli sınırlara gelir.Vücut ısısının artmasını önlemek için oluşan enerjinin bir kısmı ter ile dışarı atılır.
     Sportif aktivitenin yoğunluğu , hava sıcaklığı ve nem oranına göre vücuttan çıkan ter miktarında değişiklik olur.Ter ile kaybedilen sıvının mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde yerine konması gerekir.Spor yapan kişide sıvı kaybı sıvı alımından fazla ise performans düşüklüğü olur.

     Sıvı kaybı sonucu vücut ağırlığında %1-2' lik kayıp  sportif kapasitede % 40 civarında azalmaya neden olur.Yapılan sporun türü ne olursa olsun sıvı kaybetmiş sporcular yeterli sıvı almış sporcular kadar iyi performans gösteremezler.

     Sıcak havada oynanan futbol maçı esnasında sıvı kaybedilerek vücut ağırlığının % 2-3’ü kaybedilebilir.On beş dakikalık devre arası yeterli sıvı alımı için çok kısa bir süredir.

      Sıcak havada spor yapan sporcu susamadan sıvı tüketmeye alışmalıdır.Sporcuda susuma hissi oluştuğunda 1-2 lt sıvı kaybetmiş olmaktadır.Erişkin bir sporcu egzersizden 2 saat önce iki bardak ,onbeş dakika önce 1 bardak beş dakika önce 1 bardak su içmelidir.Özellikle sıcak havalarda her 20 dakikada bir  bardak su içilmelidir.

     Sporcuların sıcak havalarda terle kaybettikleri sıvıdan daha azını aldıkları bunun da performansı azalttığı  gösterilmiştir.

     Sıcak havada kısa süreli egzersizlerde  belirli aralıklarla su alınması yeterli olabilir.Ancak sıcak ve nemli havalarda ve yoğun sportif aktivitede su yerine elektrolit dengeli spor içeçekleri daha uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder