4 Ocak 2012 Çarşamba

HANGİ YAŞTA HANGİ SPOR YAPILMALI?

İnsan yaşamında spor yapmanın önemli bir yeri olduğunu herkes kabul etmektedir. Bir insanın yaşamında ve gelişimde sporun en az yemek içmek kadar önemli olduğunu kabul etmek lazım. İnsan organizması hareket üzerine kurulmuş olup çalışan işleyen organ gelişir güçlenir daha sağlıklı olur.
                Çocukluk çağından itibaren spor alışkanlığı kazanmak; fiziksel ve ruhsal gelişmede, kendine güveni geliştirmede, şişmanlığı önlemede, bağışıklık sistemi arttırmada, birlikte çalışmak, rekabet etmek, kazanmak veya kaybetmek gibi yaşama dair becerileri geliştirir.
                Spor; her yaşta yapılması gereken bir aktivite olup ancak kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve spordan beklentilerine uygun bir aktivite seçilmelidir.
                İlkokul çağına kadar (6-7 yaş) çocukların hareket etme isteğinin güçlü olması nedeniyle daha çok oyun şeklinde yürüme, koşma, yüzme gibi serbest aktiviteler.
                7-9 yaşlarından sonra koordinasyon ve teknik beceri gerektiren (basketbol, tenis, jimnastik) gibi sporlar,
10-11 yaşlarında çocuğun fiziksel yapısına göre futbol, basketbol, güreş, atlama gibi sporlar
12-13 yaşından sonra güreş, boks, halter gibi temas sporlarına başlanabilir.
                Çocukları 12 yaşına kadar düşük dozda da olsa tüm spor dallarıyla tanıştırmak gerekir ki çocuk sevdiği spor dalında ilerleyebilsin. Fiziksel gelişime en çok katkısı olan sporlar tüm vücudu olabildiğince çalıştıran sporlardır. Tüm olimpiyat ve dünya şampiyonları 10-11 yaşlarında spora başlamıştır.
                Çocuğun bedensel gelişimi, fiziksel özellikleri (boy, kilo, kemik yapısı) ve yeteneğine göre çocukların spor branşlarına göre yönlendirilmesinde etkili olabilir. Kız çocukları için kuvvet gerektirmeyen koordinasyon ve esneklik gerektiren (yüzme, bale, tenis, voleybol) öncelikli uygun spor dallarıdır.
                Gençlik çağında gelişmeyi destekleyen yarışma sporları tercih edilmelidir. 35 yaşına kadar geçen süre de egzersiz açısından en ideal süredir. Bu yaşa kadar yapılacak spor açısından her hangi bir kısıtlama yoktur.her hangi bir sağlık sorunu yoksa her sporu yapabilir.
                35 yaşından sonra biyolojik yaşlanma başladığından yüksek efor gerektiren ve kas iskelet sistemini zorlayan sporlardan kaçınmak gerekir. Bu yaş grubunda tenis bisiklet yürüyüş gibi vücudu çok fazla zorlamayan sporlar seçilmelidir.
                60 yaş ve üzeri için kesinlikle doktor kontrolünden geçildikten sonra yüzme ve yürüyüş ideal spordur. Bu yaş grubunda egzersize önce 10 dakikalık ısınmayla başlanmalı ve 45 dakika sonra soğuma programıyla egzersiz bitirilmelidir.
                Yukarıda kısaca özetlendiği gibi çocukluk çağında çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişmesi açısından, ileri yaşlarda sağlıklı yaşlanma açısından spor her kesim için vazgeçilmez bir unsurdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder