4 Ocak 2012 Çarşamba

YETERSİZ MOTİVASYON ( START TEMBELLİĞİ) NEDİR?

Bu sezon Adana Spor Kulüpleri Futbolda ve basketbolda istenen düzeye bir türlü gelmemesi, sık sık antrenör değiştirilmesi acaba doğru bir hareketimidir.  Bu açıdan bakıldığında olayın daha değişik yönleri ile irdelenmesi gerektiği kanaatindeyim.
                Bir sporcunun fizyolojik ve psikolojik açıdan yarışmaya hazır olma durumuna motivasyon denir. Sportif başarı; bedensel performans, zihinsel performans ve psikolojik performansın toplamıdır.
Sadece sonucu düşünmek ve olursa olsun galip gelmeye çalışmak sporcunun doğru düşünmesini ve doğru davranmasını engeller. Sporcuların hayalleri onların dünyasıdır. Bu dünyaya istemeyerekte olsa yıkıcı bir etki ile girmek sporcuda negatif etki yapar sporcunun motivasyonu nu kökleştiriri ve motivasyon tembelliği yapar.
                Sporcu sadece mevcut potansiyelini sergilemeyi düşünmelidir. Yenilgiyi kabullenen, kazanacağı konusunda şüpheleri olan sporcu asla kazanamaz. Mücadeleyi seven zoru başarmaya çalışan, yaratıcı, büyük düşünen yani, yere sağlam basan sporcu başarmaya daha yakındır. En iyi tekniklerle çalışan ve en iyi antrenörlerle antrene edilen benzer nitelikteki sporculardan bazıları başarılı olmaktadır. Bu başarılı olanlar; psikolojik olarak başarmaya hazır, kendine güvenen, yenmek veya yenilmek için değil, sadece elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan sporculardır. Bunlar yaptığı işten zevk alır ve kendisi izin vermedikçe başarısının engellenmeyeceğine inanır. Genelde antrenörler ve idareciler sporcuya maçı kazanmak şeklinde hedef koyarlar, oysa maçı kazanmak sporcuların dışında birçok başka faktörlere de bağlıdır. Sonuç yerine performans düzeyi ile ilgili hedeflerin belirlenmesi daha doğru olur.
                Sporcuya performans düzeyi açısından yaklaşılırsa başarı veya başarısızlığın kendisinden kaynaklandığını anlar. Sporcuların beyni ile vücudu arasında çok iyi bir iletişim olması gerekir, beyin nasıl düşünürse vücut o şekilde hareket eder.
                Panik halinde hareket eden, telaşlı davranışlar sergileyen hakeme ve takım arkadaşlarına el-kol işaretleri yapan, maçı bırakma eğilimde olan, savaşma isteği olmayan isteksiz bir sporcuya yetersiz motivasyonu olan sporcu yani start tembeli denir.
                Start tembelliği yetersiz psikolojik antre edilmiş keyifsiz, isteksiz yeteneğini tam olarak kullanamayan bir sporcu halidir. Bu durumdaki bir sporcunun hangi antrenörle çalıştığı önemli çünkü bu oyuncu maçı kafasında oynamadan kaybetmiş bir sporcudur. Başarılı olması da mümkün değildir. Başaracağım dersen başarılı olursun.
                Yetersiz motive olmuş ( start tembeli) bir sporcuda yapılması gereken sporcunun psikolojik gerilimini arttırmaktadır. Bir sporcunun istenen performansı sergileyebilmesi için uygun bir uyarılmışlık yani belirli bir gerginlik düzeyinde bulunması gerekir. Bu düzeydeki bir sporcu daha istekli daha bilinçli daha verimli olur. Sporculardan ortalama psikolojik gerilimi sağlayan antrenör ve takımlar başarıya daha yakındır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder