4 Ocak 2012 Çarşamba

SPORTİF PERFORMANS NEDİR

Bir fiziksel aktivite sırasında o fiziksel aktivitenin gerektirdiği fizyolojik verime performans denir. Bu verimi sportif aktivitede ortaya koyabilme durumuna sporcunun performans düzeyi denir.
                 
                Üst düzeyde sportif performans elde edilmesi için oksijenli ve oksijensiz enerji oluşumu, branşa özgü teknik kapasite ve psikolojik faktörlerin aynı anda etkin olması gerekir. Bu faktörlerden herhangi birinin eksikliği yüksek düzeyde performans oluşmasını engeller yani teknik kapasitesi çok yüksek bir sporcu psikolojik olarak çok iyi hazırlanmış olsa bile, yeterli enerji oluşturma kapasitesine ulaşmamış ise üst düzey bir performans sergileyemez.
            
                Türk sporcularının  enerji oluşturma kapasiteleri uluslararası sporculara göre düşük kapasitede kalmaktadır. Sporcularımızın bir çok branşta teknik anlamda yeterli seviyelere ulaşmalarına rağmen, uluslararası başarılarımızın az olması bu enerji oluşum kapasitesi yetersizliğinden olup buna bağlı olarakta fizik - kondisyon kapasitesi düşmektedir..
            
                 Enerji oluşturma kapasitesi ; fiziksel yapı, genetik miras ve  antrenman ile yükseltilir. Antrenman sportif performansı geliştirmeye yönelik belli sınırlar içerisinde organizmaya yapılan yüklenmelere verilen isimdir.. Belirli bir hedefe yönelmeyen, planlı ve sistemetik olmayan antremanlar sportif performansın gelişiminde istenen neticeyi vermez. Doğru ve sistemli yapılan antrenman ile tüm sportif performans değerleri geliştirilmiş olur 
           
                 Spotif performansı  özetlendiği gibi kişisel ve çevresel faktörler belirler. Sporcunun antrenman düzeyi, beslenmesi, sağlık durumu, antrenman yapılan sahanın zemin durumu, havanın sıcaklığı gibi birçok etkenin sportif  performans üzerine olumlu ve olumsuz etkileri vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder