4 Ocak 2012 Çarşamba

YEREL YÖNETİMLER VE SPOR

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında; Devlet her yaştaki türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder ifadesi bulunmaktadır.
            Fonksiyonları gereği halkla iç içe bulunan yerel yönetimler genel bütçeden aldıkları pay kadar yerel halktan topladıkları vergiler ile de sporun halka götürülmesinde önemli görevler üstlenmektedir.
            5216 sayılı Büyükşehir Belediyeler kanununda; kent sınırları içerisinde sosyal donatılar, bölge parkları, hayvanat bahçeleri, kütüphane, müze, spor tesisleri ve benzeri yerler yapmak işletmek ve çoğaltarak halkın hizmetine sunmak zorundadır denilmektedir.    Yerel yönetimler gençleri kötü alışkanlıklardan korumak her yaştaki vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri almak ve sporun kitlelere yayılmasını teşvik etmek durumundadır. Avrupa Kent Hakları denklarasyonunda ''yaş, yetenek ve gelir durumu ne olursa olsun, her birey için sporla boş vakitlerini değerlendireceği olanakların sağlanması kent insanının temel haklarındandır. Yerel yönetimler herkes için sağlık koşulu doğrultusunda kendi yönetiminde yada başkaları aracılığıyla halkın spor imkanlarına ulaşımını kişilerin sosyo-ekonomik durumları, yaşları ve etnik kökenlerine bakılmaksızın sağlamak zorundadır'' denilmektedir. Bu açıdan halkın gereksinim ve isteklerine duyarlı davranmak halkın desteğini, beğenisini ve güvenini sağlamak belediyeler için çok önemlidir. Siyasi nedenlerden için bile olsa spor belediyeler için çok önemli olmalıdır. Spor bir yaşam biçimidir. Fiziksel, ruhsal, sosyal, toplumsal ve biraysel hedeflere ulaşmanın en sağlıklı şeklidir. Bu bağlamda insan gücünün geliştirilmesi, güçlendirilmesi ile spor yapan kişi daha sağlıklı ve daha verimli olur.
            Sporun sosyal kalkınmaya etki edebilmesi, yöresel kalkınmanın artması o toplumu meydana getiren grupların eğitim, kültür ve spor alt yapısına bağlıdır. Sağlıklı bir nesil oluşmasında devletin spor politakası en belirleyici nedenlerdendir. Yerel yönetimlerin yatırım ve yaptırım hizmetlerini sunması bu açıdan önemlidir. On sene önce basketbol takımı ile ziyaret ettiğmiz beş milyonluk bir doğu bloku ülkesinden avrupa şampiyonu bir takım çıkmış ve her mahallede tenis, yüzme, basketbol ve mini futbol sahaları olmak üzere binlerce spor alanının olduğunu gıpta ile gözlemiştim.
            Yerel yönetimlerin başlıca görevi rekreasyondur. Rekrearesyon; bireylerin iş yaşamı dışında özgür iradeleriyle kendilerini geliştirmek ve yenilemek amacıyla gönüllü olarak katıldıkları sportif aktivitelerdir.
            Yerel yönetimler vatandaşların fiziksel gelişimi, dinlenmesi, yaratıcılıklarını geliştirme ve sosyalleşme gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere düzenlemeler yapmak zorundadır. Farklı hedef kitlelerine (çocuk, yaşlı, sakat, kadın) göre farklı sportif proğramlar hazırlamalıdır. Çeşitli hedef gruplarının katılacağı spor beceri kursları, spor turnuvaları, spor okulları açılmalı. Doğa aktivitelerine yönelik dağcılık, bölgesine göre rafting, bisiklet, balık tutma  v.b.
            Fiziksel uygunluk aktiviteleri; kondisyon yüzmesi, halk koşuları, tenis, basketbol, voleybol, mini futbol sahaları gibi toplumun beğenisini kazanan ihtiyaçlara öncelik tanınmalıdır. Öncelik popüler kültürün yansımaları şeklinde olmalı, çocuk ve gençlerin serbest zaman aktivitelerine yeni açılımlar yapmalıdır.
            Uluslararası olimpiyat komitesi bir şehre olimpiyat organizasyonu vermek için ilan ettiği ölçütlerden en önemlisi o şehirdeki her türlü sportif tesis sayısı ve bu tesislerin temizlik oranı önemli bir ölçüttür. Maalesef yerel yönetimlerin spora katkısı denince ülkemizde profesyonel futbola katkı anlaşılmaktadır. Yerel yönetimlerin profesyonel spor kulüplerine katkısı direkt olamaz. Amatör sporlara her türlü desteği vermek yukarıda bahsedildiği gibi yerel yönetimlerin asli görevidir.
            Yerel yönetimler yöresel halka sağlıklı, verimli, çağdaş bir yaşam sunmak için vardır. Buna göre sporun sağlık ve uzun ömürlü yaşam üzerine etkisi %51, fiziksel çevrenin uzun yaşama etkisi %20, kalıtımsal özelliklerin uzun yaşama etkisi %20 paya sahiptir. Bu son cümleden de anlışabileceği gibi sağlıklı bir toplum, sağlıklı bir kent olması için spor olmazsa olmazlardandır.

1 yorum:

  1. Yerel Yönetimler taban puanları 2020 açıklandı. Resmi veriler ışığında önlisans için hazırladığımız Yerel Yönetimler başarı sıralaması 2019 ‘da ayrıca iki yıllık Yerel Yönetimler bölümü hakkında bilgi vermeye çalışmaktayız. Bunun yanında kontenjanlara da yer veriliyor. https://yksdestek.com/yerel-yonetimler-2-yillik-taban-puanlari/

    YanıtlaSil