4 Ocak 2012 Çarşamba

Koşucu Dizi Nedir

Diz kapağının alt ucunda ve arkasında hissedilen ağrıdır. Son zamanlarda moda olan jogging yapma merakı, uygun olmayan ortam ve uygun olmayan ayakkabı bu tür rahatsızlıkları arttırmaktadır.
            Uzun süre koşu yapanlarda, basketbolcularda, atlama zıplama sporu yapanlarda, voleybolcular ve futbolcularda çok sık rastlanır. Kadınlarda yapısal özellikten dolayı erkeklere nazaran 3-4 kez daha fazla görülür.
            Diz bağlarında küçük incinmeler, dizin hatalı kullanılması, sezon öncesi ya da içerisinde aşırı yüklenmeler, sporcudaki anatomik bozukluklar, ayağın fazla içe dönüklüğü ve adale zayıflığı başlıca nedenleridir.
Diz kapağı kemiğinin kıkırdak yüzeyinde yavaş yavaş gelişen harabiyet sporcunun aktivitesini kısıtlar. Diz kapağı altındaki kıkırdağın kaygan yapısının bozulması başlıca ağrı nedenidir. Diz kapağına bastırınca ağrı olur. Dizi her kıvırmada ağrısı artar. Ağrı sürekli değildir istrahatle geçer.
Uyluk ön yüzdeki kasların güçsüz olması ve diz kapağının karşılıklı eşit olmayan bir çekime maarruz kalması sonucu diz kapağı altında yanma ve ağrı hissedilir.
Tipik bir özellik olarak sporcular dizin ön tarafında ortaya çıkan ağrıyı azaltmak için dizlerini uzatma ihtiyaçlarını duyduklarını ve dizlerini kullanmamak istediklerini söylerler.
Koşucu dizi teşhisi koymak zor değildir. Diz kapağına yönelik özel bir takım muayeneler ile kolayca teşhis konulabilir. Teşhiste gecikmek sporcunun geri dönüşünün uzamasına neden olur.
Tedavi için sportif aktiviteye ara verilir diz eklemindeki ağrı ve şişlik geçene kadar günde 3-4 kez 15-20 dakika buz uygulaması yapılır. Dizlik veya özel bandaj ile anatomik bozukluk giderilir ve antienflamatuar ilaçlar kullanılır.
En önemlisi diz çevresi kaslarını güçlendirici ve kas gruplarının esnekliğini arttırıcı egzersizler yapmak gerekir.

2 yorum: