4 Ocak 2012 Çarşamba

DÜNYA FUTBOL ŞAMPİYONASI

2010 Dünya şampiyonası 11 haziranda Güney Afrika da başladı. Ülke nüfusunun %40 ı yoksulluk sınırının altında olan bu ülke finallere kalan 32 takıma ev sahipliği yapıyor. Sporun evrensel değerlerine bağlı kalınarak geri kalmış bir ülkeye böyle bir organizasyonunun verilmesi Güney Afrika için bir dönüm noktasıdır. Nelson Mandela'nın dünyadaki siyasi ağırlığı Afrika yı gelişmiş ülkeler seviyesine çekme isteği bu organizasyonun Güney Afrika ya verilmesinde etkili olmuştur.
            Spor toplumsal dayanışmayı ve bütünleşmeyi sağlar. Sporun evrensel değerlerinde insanları gruplara ayıran ırk, din, mezhep, sosyal konum ve ekonomik farklılıkları göz ardı eden bir yaklaşım vardır. Spor zihinsel ve fiziksel bir hareket olup  sporun kişiye sağladığı bireysel katkılar kişinin daha sosyal ve toplum içinde aktif birey olmasını sağlar. Bu etkisi ile spor toplumların daha demokratik daha özgür daha eşitlikçi olmasına katkı sağlamış olur. Spor sayesinde kişiler ve ülkeler arasında ilişkiler kurulmakta birlikte hareket etme ve alınan kararları kabullenme gibi bir takım değerler  gelişmektedir.
            Büyük sportif organizasyonlara ev sahipliği yapacak ülkede kamu-özel sektör ve toplumsal dinamikler arasında iş birliğinin olması, ulusal ve yerel idari birimler arasında koordineli bir çalışma yapılması hükümetlerin verimliliğini arttıracaktır.
            Demoratik açıdan Afrikada öncü bir devlet olma yolundaki Güney Afrika nın demokratik normlarını daha yukarılara çekmek, ekonomisini geliştirmek, turizmine katkı koymak acısından bakıldığında Dünya Futbol şampiyonasının neden Güney Afrika da yapıldığını anlamak mümkün olacaktır.
            Güney Afrika cumhuriyeti 4 yıl içerisinde 2010 Dünya Kupası hazırlıkları için 4 milyar dolar civarında harcama yapmıştır. Bu harcamanın yaklaşık yarısı FİFA tarafından sağlanmıştır. 200 bin kişiye iş imkanı sağlanmış olup, dünya kupasının Güney Afrikaya ekonomik getirisi 6 milyar dolar civarında tahmin edilmektedir. Bu organizasyon dolayısı ile Güney Afrika devletinin halkını tüm sehirlerini yaşam şeklini bütün dünya en ince detayına kadar öğrenmiş oluyor. Böylece Güney Afrika demokratik, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak uzun süreli yapacağı kalkınmayı çok kısa süre içerisinde yapmış olacaktır.
            Ülkemizde yıllardır bu tür sportif büyük organizasyonları yapabilmek için çaba sarf edilmektedir. Sportif manada yapılacak olan en büyük organizasyon temmuz ayında istanbul da yapılacak Dünya Basketbol şampiyonasıdır. Ev sahibi ülkenin tüm dünyada tanınmasına ekonomik, politik ve sosyal gelişimine olanak sağlayan bu tür organizasyonları yapabilmek için tüm ülkeler yarışmaktadır.
            Silah sektöründen sonra dünyadaki en büyük ikinci güç olan spor sektörü   ülkelerin ve yörelerin kalkınmasında her zaman en önemli itici güç olmuştur. Spora ve sportif organizasyonlara bu açıdan bakmak ve spora yatırım yapmak kamu ve özel sektör için birinci öncelikli olmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder