4 Ocak 2012 Çarşamba

ZİHİNSEL ANTRENMAN NEDİR

Yapılacak olan bir sportif hareketin uygulaması olmaksızın yoğun bir şekilde zihinde canlandırılmasıdır.

Zihinsel antrenman; teknik, taktik ve kondisyon olarak maça hazırlanan sporcuyu ve takımı zihinsel olarak da maça hazırlamaktır. Yani duygu, düşünce ve davranış üzerine yapılan uygulamasız çalışmadır. Nasıl ki fizik ve teknik beceriler bir antrenman düzeni içersinde arttırılmaya çalışılıyor ise zihinsel beceri de antrene edilmelidir. Önemli olan sporcuda yüksek performans için en uygun uyarılma düzeyini sağlamaktır.

Bir hareketin zihinde canlandırılması sırasında o hareketin yapacak kaslara hızlı ve uygun bir elektrik akımının olduğu tespit edilmiştir. Bu durum ise yapılması istenilen hareketi en iyi ve en hızlı biçimde nasıl yapılacağını antrene etmektir. Bir golcünün ceza sahası içerisinde topa nasıl vuracağını defalarca kafasında canlandırması, hayal etmesi yani o anı yaşaması o sporcunun golcülük becerisini arttıracaktır. Bir hareketi durmadan korkmadan doğru ve akıcı bir şekilde zihinde canlandırmak uygulamalı olarak yapmaktan daha kolaydır.
           
Zihinsel antrenman fiziksel antrenmanla birlikte düşünülmeli ve antrenman programlarının içerisine mutlaka alınmalıdır. Belirli bir seviyedeki sporcular ve takımlar arasında yetenek ve fizik kondisyon açısından fazlaca bir fark yoktur. Sporcunun yapmak istediklerini uygulamaya geçmeden önce hayalinde doğru biçimde defalarca canlandırması sporcular arasındaki farkı gösterir.
           
Zihinsel antrenman yapmanın faydaları;
þ  fiziksel antrenman için gerekli süreyi, kaygı ve stresi azaltır.
þ  koordinasyon becerisini, performansı ve yoğunlaşmayı artırır.
þ  duyguları kontrol altıda tutabilmeyi, takım ruhunu ve kendine güveni arttırır.
     
      Sportif basarı bedensel performans, zihinsel performans ve sportif performansın toplamıdır. Hareketin mükemmelliği zihinde sağlandıktan sonra bunu pratikte gerçekleştirmek kolaydır. ‘spor %90 zihinseldir’ diye çok güzel bir söz vardır.

Tüm bunlardan dolayı klasik antrenman programlarının yanında her antrenman merkezine kütüphane, video salonları ve konferans salonları gibi düşsel performansı arttırıcı imkanlar sağlamak gerekir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder