4 Ocak 2012 Çarşamba

AVRUPA TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL ŞAMPİYONASI-3

Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol şampiyonası altı Ekim akşamı tarihi taş köprü üzerinde düzenlenen açılış kokteyli ile başladı. On iki Avrupa ülkesinden gelen yürekleri spor ve kardeşlikle dolu engelli sporcular ellerinde kendi ülke bayraklarıyla köprü üzerinde tüm insanlık için bir dostluk halkası oluşturmuştur. Gün batımı ışıl ışıl olan Seyhan nehri ve tarihi köprü doğudan batıya günümüz dünyasına engelsiz bir mesaj vermek istemiştir. Ancak ani bastıran yağmur ve ilgisizlik açılış törenini gölgelemiştir.

            Sportif organizasyonların amaçları ülkeler ve insanlar arasında dostluk ve barışı geliştirmektir. Bir diğer amaçta bölgesel turizmi geliştirmektir. Romalılardan kalan tarihi taş köprü ve civarı Adana’nın tarihi dokusunun tanıtımı açısından Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Turnuvası süresince turistik amaçlı daha çok öne çıkartılabilinir ve çeşitli tanıtım aktiviteleri köprü üzerinde yapılabilinir idi.

            Türkiye basketbol federasyonuna ait 180 bin civarında lisanslı sporcu vardır. Oysa bedensel engelliler federasyonuna ait 2600 lisanslı sporcu vardır. Bu sporcular basketbol yüzme atıcılık v.s. gibi tüm spor türlerini kapsamaktadır. En popüler engelli sporu olarak bilinen tekerlekli sandalye basketbolunu fiziksel engellilerin %0,66’sı yapabilmektedir. Her engellinin diğer insanlardan üstün bir özelliği vardır. Türkiye genelinde elli engelli basketbol takımının ve her takımda on iki engelli sporcunun olduğunu varsayarsak altı yüz civarında engelli basketbol sporcumuz vardır. Engelleri aşan bu azim abidesi olan kitlenin organize ettiği ve ikinci uzatmalara kadar nefeslerimizi tuttuğumuz basketbol şöleninin tadını alan Adanalılar tüm şampiyonaya gerekli ilgiyi göstermiştir. Hedeflenen ana fikir ‘engelli birey’ değil ‘sporcu birey’ fikrini sanırım herkes benimsemiştir.

Ülkemizde %10 engelli vardır. Bu sayıya engelli aileleri de katarsak ciddi bir potansiyel oluşmaktadır. Bu kadar geniş bir kitleye spor yaptırmak kamu ve özel sektörün vazifesidir. Engelli sporcu istihdamı yaparak geçiminin bir bölümünü spordan kazanan engelli sporcu sayısını arttırmak gerekir.

            Engellilerin engelinin kaldırıldığında neler yapabileceklerinin en güzel örneği Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol şampiyonasıdır. Milyar dolarların döndüğü spor sektöründe belli bir kaynak yaratarak engelli sporcuların engellerini kaldırmak gerekir. Ülkemizde spor medyası veya spor sektörü denince futbol anlaşılmaktadır. Oysa bölgemiz ve ülkemiz olarak futbolda geldiğimiz nokta ortadadır. Spor ekonomisinden %1 bile pay almayan engelli sporcuların yaptıkları ortadadır.

            Adana’da düzenlenen bu tür sportif aktivitelerin diğer spor branşlarına örnek olması ve bu organizasyonun sportif  turistik ve sosyal anlamda yöreye katkısı zaman içerisinde görülecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder