4 Ocak 2012 Çarşamba

SPOR KOÇLUĞU

Bir sporcu, bir doktor, bir mühendis olarak gün boyu onlarca işle uğraşıyor ve hepsinde başarılı olmak istiyoruz. Ancak her işte başarılı olamıyoruz, yani düşük performans gösteriyoruz. İşte bu noktada yüksek performans veya verim için yardım almak gerekiyor.
Spor koçluğu (Coach) ; Bir sporcunun gelişmesine, yeni beceri ve davranış öğrenmesine, kendisi ve takımı için konulan hedeflere ulaşmasına destek veren kişi yada kişilerdir.
           
Sporcunun konsantre olmasına, hedefe doğru yönlenmesine, zihinsel olarak rahatlamaya ve yarışmaya hazırlanmasına yardımcı olan kişi veya kişilere spor koçluğu denir. Bir sporcunun seri ve doğru karar verebilmesi, performansını en üst düzeye taşıması, takım ruhu ve takım bilinci ile hareket etmesi, negatif ruh halinden, pozitif ruh haline geçirebilmek ve kötü alışkanlıklardan vazgeçip özgüven kazanabilmesi için spor koçluğuna ihtiyaç vardır.

Koçlar istenilen performansa ulaşmak için sorunların üstesinden gelmeyi öğretir. Koçluk hazır reçete sunmak değil, çözümü sporcunun bulmasına yardımcı olan davranışsal becerileri geliştiren kişidir.
Bir spor kulübü başarıya ulaşabilmek için takımı oluşturan bireyleri tek tek ele alıyor ve her sporcunun bedensel, zihinsel ve ruhsal analizini yaparak gerekli ihtiyaçları tespit ediliyor. Spor koçluğu, sporcunun mevcut durumundan istediği ve istenilen duruma ulaşmasını amaçlayan, performansı geliştiren, sağlıklı iletişim kurabilme yeteneği kazandıran değişim ve gelişim sanatıdır.
Bir spor kulübünde spor koçunun çalışması, sporcu, teknik heyet ve idareci taraf olmak üzere üç odaklı bir çalışma yapılmalıdır.

Spor koçluğu sporcularda; Özgüven, doğru karar verme, bireysel yeteneğe farkındalık, iç motivasyon, pozitif iletişim kurabilme yeteneğini geliştirerek başarıyı ve motivasyonu arttırır. Teknik direktörlere; her durumda çözüm bulabilmek için analiz yapılabilme ve öngörüde bulunabilme gibi liderlik yeteneklerini arttırarak, yönlendirici yardımlar verir. Bir spor kulübünün İdareci, taraftar ve seyircisinin başarıda doğru motivasyonun önemli olduğu, sporun her şeyden önce bir şov olduğunun ve iletişim kanallarını sürekli hale getirmek gereksinimini anlatır.
Spor koçluğu, bir sporcunun veya spor kulübünün şuanda bulunduğu yer ile olmak istediği yer arasındaki açıyı kapatmak için engelleri en etkin şekilde kaldırmasına yardım etmektir. Spor koçluğu geçmişle ilgilenmez, şimdi ve gelecek odaklıdır. Kısaca bir sporcunun iç potansiyelini ortaya çıkarmak ve değişimi gerçekleştirerek “GÜCÜN” yegane sahibinin sporcunun kendisi olduğu gerçeğini keşfetmesini sağlayarak sporcuya ve kulübe katkı sağlar.

1 yorum: