4 Ocak 2012 Çarşamba

BASKETBOL MENAJERLİĞİ

Aralık ayının son günlerinde Adana Türk basketbolu için önemli bir olaya ev sahipliği yaptı. Ceyhan Belediyespor öncülüğünde Avrupa birliği hibe projelerinden olan “Basketbolda yeni bulunmuş yaklaşımlar” (NFBA) projesi kapsamında on-line eğitime katılan adaylara basketbol menajerliği sertifikası verildi.
                Türk sporunda büyük eksiklerin başında gelen kavramlardan birisi Menajerlik statüsüdür. Günümüzde spor ekonomisi başlı başına bir sektördür. Futboldan sonra en ciddi paraların döndüğü basketbolda da profesyoneller için spor menajerlerine ihtiyaç vardır. Bazı takımlarda idareci, müdür gibi isimler altında yürütülen görev aslında takım menajerliğidir. Bu proje kapsamında menajer nedir, ne ile uğraşır, yetkisi ne kadardır daha açık bir ifade almıştır. Ülkemiz basketbolunun geldiği noktada menajerlik kavramı asistan menajer, takım menajeri, idari ve teknik menajer ve sporcu menajerliği (sporcu temsilciliği) şeklinde birden fazla bölünmeye gerek duyulmuştur.
Menajer;  bir sporcunun mesleki işlerini düzenleyen ve yöneten kimsedir. Menajer yeteneği bulup fark edip ortaya çıkaran sonra onu kendini en doğru ifade edeceği kulüple buluşturan kişidir. Bu bağlamda oyuncu – yönetim, oyuncu – oyuncu ve takım – medya gibi ilişkileri kulüp adına ve sporcu adına yürüten kişilerdir. Türkiye de ve dünyada oyuncu ve takım menajerliği meslek tanımı tam olarak tarif edilememiştir. Bu proje menajerlik tarifi ve kimliği adına Avrupa da bir ilke imza atmıştır.
Sporcu menajeri; temsil ettiği sporcu için iyi bir kariyer planlaması yapar, sporcu için öncelik en yüksek kontrata imza atmak değil doğru zamanda doğru takımda en verimli şekilde performans göstermesini hedefler. Sporcunun maddi birikimlerini yönetir, sporcu ile takımlar arasında oluşan hukuki sorunları çözmeye yardımcı olur, temsil ettiği sporcunun imaj ilişkilerini ve antrenör ve ekip arkadaşlarıyla olan ilişkilerini sözleşme hükümlerine göre düzenler.
Takım menajeri kulüp yönetimi, teknik heyet, sporcu ve medya arasında köprü vazifesi görmektedir. Pazarlama, takım seyahatleri, teknik ve oyuncu transferleri, yönetmelikler, sağlık ekibi düzenlemesi gibi marka değerinin arttırılması ve uyumlu bir şekilde çalışmayı düzenler. Ülkemizde yanlış olarak  Menajer denince özellikle futbolcu – basketbolcu satan,aracı, komisyoncu gibi tabirler kullanılmaktadır.
                        Basketbol menajerliği ile ilgili ülkemizde ve Avrupa’ da bir eğitim bir imtihan ve sertifikasyon mevcut değildi Ceyhan belediye bayan basketbol takımının amatör ruhlu idarecilerinin girişimi ile AB hibe projesi olan “Basketbolda yeni bulunmuş yaklaşımlar(NFBA) ” kapsamında menajerlik statüsü geliştirilerek Avrupa basketbolunda bir ilke imza atılmıştır. İnternet üzerinden eğitim verilerek sporcu menajerliği sertifikası geliştirilmiştir.
Bu menajerlik sertifikası Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) ve Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FİBA)  tarafından akredite edilmiştir. Yani bu proje kapsamında verilen sertifikalar TBF ve FİBA tarafından geçerliliği kabul edilen tek sertifikadır. Bu olayı gerçekleştirmek Türk basketbolu açısından takdir edilmesi gereken bir olaydır.
Avrupa da bir ilk proje olması ve tamamen amatör ruhlu kişiler tarafından hayata geçirilmesi doğal olarak bazı organizasyon eksikliklerini beraberinde getirmiştir.
                        Basketbolda bir ekol olan Amerikan Basketbol ligi NBA nın tarihe geçen basketbolcusu Kerim Abdül Cabbar lisanslı olmayan menajerler tarafından dolandırılması skandal olmuş idi. Basketbol da takım menajerliği ve sporcu temsilciliği (menajerliği) şeklinde sertifikalara hale getirilmesi Türk basketbolu için bir devrim niteliğindedir. Daha geniş kitlelere hitap eden futbol sektöründe FİFA sertifikalı 86 menajerin olduğu düşünülürse Ceyhan belediye sporun bu girişimini alkışlamak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder