4 Ocak 2012 Çarşamba

FUTBOL KULÜBÜ YÖNETİCİLİĞİ

İnsanlar iyi bir mühendis, çok büyük bir şirket yöneticisi, marketler zinciri sahibi veya çok iyi bir yerel yönetici olabilir ama spor kulübü yöneticiliği özellikle futbol yöneticiliği ayrı bir iştir. Futbol yöneticiliği bir uzmanlık işidir ve kolay bir sorumluluk değildir.
                Futbolun bir oyun boyutundan sıyrıldığı bir endüstri haline geldiği günümüzde futbol yöneticileri önemli roller üstlenmektedir. Futbol kulübü yöneticileri mümkün olduğunca futbolun ruhunu zedelemeden olaya gerçekçi bakmak zorundadır. Yani duygu ve mantık birlikte kullanılmalıdır. Futbol kulübü yöneticileri hem kulübün havasını taraftarın atmosferini idare edebilen hem de kulübü sportif manada daha ileriye taşıyabilen vizyona sahip olmalıdır.
                Avrupa’ daki futbol kulüpleri teknik adamları ve yıldız futbolcularıyla gündeme gelirken kulüp başkanlarını tanıyan yoktur. Oysa ülkemizde nedense tam tersi durum vardır. Zengin iş adamları, medya mensupları ve eski siyasetçiler çoğunlukla yönetimleri oluşturan ve çok konuşmayı öne çıkmayı isteyen kişilerdir. Amatör olarak geldiklerinden futbol kulübü yönetimini fabrika yönetimi gibi düşünmektedirler.
                Yönetici bulunduğu kulüpte bir orkestra şefi pozisyonundadır. Futbol kulübünün futbol kültüründen ve eğitiminden gelmeyen amatör yöneticileri kulüp üzerindeki denetim ve iktidarlarını devam ettirmek için adeta profesyonelleşmiş bir seyirci kitlesiyle işbirliği içine giriyorlar ve böylece gürültülere, sert tartışmalara meydan veren yönetici tipi meydana çıkıyor.
                Kulüp yöneticisi olarak sahip olduğumuz taraftar kitlesinin rol modelisiniz.
                İyi bir kulüp yöneticisi günü yakalayabilen, sezgileri güçlü, hareket kabiliyeti yüksek, zeki ve vizyonu olan kişilerden olmalıdır. Kulüp renkleri uğruna onbinlerce kişiyi ardından sürükleyen bir futbol yöneticisinin olmazsa olmazı etik değer olmalıdır. Adaletli olmayan bir yönetici er veya geç başarısız olmaya mahkûmdur. Çevresindeki menfaatçi ve yalaka tabir edilen kişileri iyi tanımalı onlardan uzak durmalıdır.
                İdarecilik, bilgi ve beceri isteyen bir makamdır. Makam sahibi olmuş ama idareci olamamış birçok örnek vardır. Çağdaş bir futbol yöneticisi spor yönetimi bileni insanı, sporcuyu ve toplumu tanıyan spor kuruluşlarının amaçları doğrultusunda severek isteyerek ve bilinçli bir şekilde fedakârca çalışan kişidir.
                İyi bir yönetici antrenör-sporcu-taraftar üçgenini çok iyi bir arada tutabilen bu üçgene güven verebilen tartışmalardan uzak toleranslı tarafsız karizmatik, gerçekleri korkmadan irdeleyebilen, sportif gelişme için neler yapılması gerektiğini bilen ileriye dönük öngörüleri olan çağdaş bir kişi olmalıdır.
                Özetle yönetici; nitelikleri, fonksiyonları, yönetim ilkeleri konularında en üst seviyede yönlendirici bir lider olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder