4 Ocak 2012 Çarşamba

ARTROSKOPİK TEDAVİ NEDİR?

Artroskopi; büyük eklemleri ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan minimal bir cerrahi yöntemdir. Artroskopi kelimesi Latince artros(eklem) ve skopi(gözlemek) kelimelerinden türetilmiştir yani Artroskopi eklem içine bakmak anlamına gelir. Eklemin içini görmemizi sağlayan alete ise Artroskopi denir
                Artroskop fiberoptik ışık kaynağına bağlanmış mercek ve video kamera sisteminden ibarettir. Yarım santimlik bir kesiden bir kalem kalınlığındaki optik sistem eklem içine sokulur. Eklem içindeki görüntüler 6-10 kez büyütüldüğü için eklemin içindeki bütün yapılar çok detaylı bir şekilde televizyon ekranına aktarılır, video kayıt alınabilir veya fotoğrafı çekilbilir.
                Artroskopi, genel anestezi veya spinal ( belden uyuşturarak) anestezi ile ameliyathane şartlarında yapılır. Görüntüyü sağlayabilmek için eklemin içi sıvı kullanarak şişirilir ve müdahale sonunda sıvı boşaltılır. Bu şekilde büyük eklemlerin içine girilerek hastalıklara teşhis konulabildiği gibi tedavi amaçlı olarak ta yaygın olarak artroskopi kullanılmaktadır. Artroskopik cerrahi girişim daha çok diz eklemi , ayak bileği eklemi ve omuz ekleminde kullanılmaktadır ancak dirsek, el bileği ve kalça eklemi rahatsızlıklarında da kullanım alanı vardır.
                Artroskopik cerrahi girişim diz ekleminde; menisküs yırtığı veya onarımı, ön çapraz bağ yırtığı tamiri,  eklem kıkırdağının düzeltilmesi, eklem içi kırık tedavisi v.b  ayak bileği ekleminde ayak bileği burkulmasında olan bağ yırtığı sıkışmasında, futbolcu ayak bileğindeki   kemik çıkıntının temizlemesinde, eklem içi kırık ve tendon tamirinde omuz ekleminde  tekrarlayan omuz çıkığında, omuz çevresi kas ve tendon kopmalarında, tendon sıkışmalarında ve dirsek el bileği  kalça eklemi benzer rahatsızlıklarında teşhis ve tedavi için artroskopik çağdaş bir yöntem olarak son yıllarda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
                Artroskopik cerrahinin açık cerrahi girişime göre üstünlükleri tartışılmaz. Açık cerrahi sırasında  ekleme ulaşmak için sağlam dokuların kesilmesi gerekir.buna karşılık artroskopik girişimle yarım santimlik bir kesiden sağlam dokular korunarak müdahele edilir.
Ameliyat sonrası ağrı ve kanama çok az olmaktadır, hasta aynı gün taburcu olabilmekte on gün sonra işine dönebilmekte bir ay sonra spor yapabilmektedir. Hastanede kalış, günlük aktiviteye dönüş ve spora dönüş süresi çok kısalmaktadır. Yukarıda kısaca özetlendiği gibi çok küçük bir kesi ile yapılan her türlü artroskopik bir girişim daha az riskli ve daha çok başarılıdır. Özellikle elit sporcuların spora dönüş süresini çok kısalttığından artroskopik girişim daha çok verim için kaçınılmaz bir yöntemdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder