4 Ocak 2012 Çarşamba

TOPLUMSALLAŞMA VE SPOR

Yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde yerel adayların spora bakışı önem kazanmaktadır. Spor her yönü ile toplumsal bir olaydır. Birey ve toplumların gelişmesinde, toplumsal barışın sağlanmasında sportif aktiviteler önemli rol oynamaktadır.
Gelişmiş ülkelerde her dört kişiden biri spor kulüplerine üye iken, diğer ¼  ise kulüp dışında spor yapmaktadır. Bir ülkede ki spor yapan insan sayısının artması o ülkenin, o yörenin gelişmişlik göstergesidir.
Toplumsallaşma; kişinin toplumsal kültürle bütünleşmesinin ve içinde yaşadığı toplumla uyum içinde yaşamasının mümkün olmasıdır.
Gençler için sportif aktivite imkanları sağlamak, beceri geliştirmeyi, ödül almayı veya alamamayı hazmedebilme duygusunu geliştirmek, rekabeti geliştirmek yerel yöneticilerin asli görevlerindendir.
Günümüzde ki teknolojik gelişim insanları daha az hareketli, daha stresli, daha sağlıksız hale getirmektedir. Çağdaş insanın karşısına dikilen bu tehlikeye karşı yerel yönetimlerin sağladığı spor imkanları kişileri stresten uzak daha sağlıklı ve daha verimli hale getirmektedir.
Kişinin toplum değerlerine ve çevresine karşı ilgisiz olması, alkolizm, şiddet ve ruh hastalıklarının başlıca nedenidir. Bu noktada spor önemli bir toplumsal görev aracıdır. İnsanlara spor yapma olanağı sağlamak suretiyle hayat seviyelerini, sosyal faaliyetlerinin kalitelerini yükseltmek suç işleme gibi olumsuz eylemlerden uzaklaştırır. Sağlıklı yaşlanma, sağlıklı şehir planlaması, kişi başına düşen spor alanları ve aktif yaşam imkanları kişileri daha sağlıklı daha toplumsal hale getirecektir.
Spor toplumsal sorumluluğu arttırır. Kendini kontrol etmeyi, başkalarına saygılı olmayı, planlı çalışmayı, planlı dinlenmeyi geliştirir. Spor yapma imkanının artması toplumsal dayanışmayı, katılımı, ırk, cins, eğitim, ayrımı yapmadan yarışma duygusunu geliştirir. Her kesimden insan ortak zevkleri doğrultusunda bir araya gelir, spor yapar, birbirlerini tanır, ortak amaç için mücadele etmeyi öğrenir. Bu durum toplum hayatının niteliğini geliştirmekle ve toplumun moral değerlerini yükseltmektedir.
Ülkemizde spor yapan nüfus sayısının artması, spor imkanlarının tabana yayılması toplumsal barışın temel taşıdır. Yaygın, zevk ve sağlık için yapılan ve yarışma amaçlı olmayan spor imkanları toplumsallaşmanın göstergesidir.
Kısaca  sporun sağlıklı kentler, sağlıklı bireyler için tabana yayılmasında yerel yönetimlere önemli görevler düşmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder