4 Ocak 2012 Çarşamba

SPORTİF KOORDİNASYONUN ÖNEMİ

Sportif koordinasyon; kısa bir süre içerisinde zor hareketleri öğrenebilme ve değişik pozisyonlarda amaca uygun ve çabuk bir şekilde seri tepki verebilme yeteneğidir.
Performans sporlarında koordinasyon sporcunun teknik kapasitesini belirleyici bir faktördür. Sporsal becerilerde öğrenebilir ve belirli bir seviyede verim alınabilir olmak sporcunun kapasitesini gösterir.
                Koordinasyon sporcunun vücuduna sahip olabilme, vücudunu verimli kullanabilme yeteneğidir. Her hareketin birbirini doğru ve istenen kuvvette tamamlaması gerekir. Bunun için sürat, dayanıklılık ve esneklik çok çabuk ve uygun kullanılmalıdır.
                Yeterli bir sportif koordinasyonu kazanmış sporcu zor hareketleri doğru ve çabuk yapabilme yanında, müsabaka esnasında karşılaşılan sürpriz pozisyonlara hızlı adapte olup doğru cevap verebilir. 
                Koordinasyon sistemler arasında iş birliğini düzenleyip kaslar ve beyin arasındaki dengeyi hızlandırır. Koordinatif hareket az enerji kullanarak doğru hareket yapmayı, az yorulmayı ve sakatlanmamayı sağlar. Bundan dolayı sporcunun teknik kapasitesi ve kalitesi açısından belirleyici özelliktir.
                Sportif koordinasyon yeteneği 10-12 yaşlarında gelişmeye başlar. Temel spor yeteneği geliştirildikçe özel dal çalışmaları yapılır ve sporcunun en uygun olduğu spor türü belirlenir. Kuvvet, sürat ve dayanıklılık özeliklerin olması sporda başarıyı getirir. 10 yaşından itibaren sportif koordinasyonu arttıran genel ve özel çalışmalar yapmak gerekir.
                Sonuç olarak sportif başarı çok küçük yaşlarda başlanan beceri geliştirme çalışmalarının sonucu elde edilmektedir. İyi eğitilmiş bir sporcunun az efor harcayarak yaptığı, hareketler çok kuvvetli bir sporcunun çok enerji harcayarak yapmaya çalıştığı hareketlerden daha çok verimli olur.
                Bir sporcunun;
                Sportif koordinasyonu ne kadar iyi gelişmişse o kadar becerikli, o kadar teknik, az yorulan, az sakatlanan iyi bir sporcu olduğunu gösterir. Sportif antrenmanlara küçük yaştan itibaren beceri geliştirici hareketlerle başlamak gerekir.
                İzlediğimiz profesyonel futbolcuların bazı çok kolay hareketleri neden yapamadıkları koordinasyon eksikliğinidendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder