4 Ocak 2012 Çarşamba

HAFTASONU SPORCULARI

Spor; milyonlarca insanı peşinden sürükleyebilen toplumsal bir olaydır. Bu aktivite sosyal, politik ve kişisel beklentilerle birlikte yapılmaktadır. Sportif etkinlikler profesyonel (bu işi meslek edinenler) ve amatörce sağlıklı olmak için spor yapmaya çalışanlar şeklinde değerlendirilir. Spor hekimlerini en çok ziyaret edenler  ikinci grup amatörce spor yapmaya çalışan ve kendilerine ‘hafta sonu sporcuları’ denilen gruptur.

                    
                     Amatör sporcular düzenli olmayan etkinliklere katılan sporu sosyal, psikolojik ve sağlık nedenleriyle yapanlar olup yaşları 25-45 arasındadır. Düzensiz yeterli teknik bilgiden yoksun arasıra spor yapan bu kitle spor sakatlıklarında en büyük risk grubudur. Bu tür sporcular hem çok kolay sakatlanır hem de çok kolay sakatlarlar. Çünkü spor sakatlıklarından korunma ve karşıdakine zarar vermeme konusunda yeterince bilinçlenmemişlerdir.

                    
                    İş dönüşü gecenin geç saatinde veya sabahın erken saatinde halı sahada gazozuna iddialı maçlar yapan ‘hafta sonu sporcuları’ sakatlığa davetiye çıkarmaktadırlar.

                    
                    Her sportif aktivite az veya çok bir ön hazırlık gerektirir. Düzenli antrenmanlarla yeterli bir kondisyon düzeyi sağlanması ve spora uygun ayakkabı seçimi ile başlanması gerekir. Aktivite öncesi ısınma ve germe egzersizleri ilgili kas gruplarının yaralanmayı  önleyici basit tedbirlerdir. Herhangi bir spor yaralanmasından sonra tam düzelmeden sahaya çıkmamalı yeterli dinlenme ve tedavi yapılmalıdır.

                     
                  Profesyonel veya amatör tüm sportif aktivitelerde ortaya çıkabilecek spor yaralanmaları zamanında ve doğru yapılan bir tedaviyle kalıcı sakatlıkların oluşmasını engelleyen önemli bir unsurdur. Özellikle hafta sonu sporcularının çok daha kolay çok daha basit hareketlerle sakatlanabileceklerini unutmamaları gerekir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder