4 Ocak 2012 Çarşamba

Plantar Fasiitis Nedir

Ayaklarımız tüm vucudumuzun yükünü taşıyan çok mükemmel dizayn edilmiş bir amortisör gibidir. Yürümenin basma fazında vucudumuzun ağırlığı o taraf ayak ile taşınır.
   Plantar fasiia ayak tabanında üç parçalı kuvvetli bir fibröz yapıdır.Bu yapı ayağın üç ana yük taşıyıcı noktalarına yapışır ve ayağın uzunlamasına arkını yapan ayak tabanındaki zar olup topuk kemiğimizi ayak parmaklarına bağlayan dokudur.
   Ayak tabanında topuktan başlayıp üç parça halinde parmaklara dek uzanan yelpaze tarzında kalın bir lif tabakasına plantar fasia(zar) denir.
   Plantar fasia ayak tabanında bir şok absorbe edici yay gibi davranır ayak tabanındaki kemeri destekler.Eğer vu kiriş üzerinde gerilim çok fazla olursa aşırı kullanıma bağlı tahriş olur iltihaplanır topuk ağrısı başlar.
  Aşırı fiziksel aktivite ,sert zeminde maç, yürüyüş ve uzun mesafe koşusu ayak tabanındaki bu zarda aşırı baskıya neden olur.
  Düz taban olmak , kötü yürüyüş ayakkabılarına sahip olmak,diabet ve aşrı şişmanlıkta bu tür rahatsızlıklar yapar.
  Bu zarın asıl fonksiyonu ayağa yandan baktığımızda iç tarafındaki eğimi vermektir. Plantar fasianın en önemli vazifesi şok absorban olan yukarıdan gelen yükü emmektir.
   Topukta oluşan bu ağrı genellikle yavaş yavaş gelişir. Ancak sabahları bıçak sokma sokma şeklinde veya yakıcı bir ağrı görülür. Çünkü platar fasia geceleri hareketsiz kalınca kasılır. 

Belirtileri;
  
  _ Topuğun altının iç kısmında bıçak sokuyorlarmış gibi  hissedilebilen keskin bir ağrı
  _Antrenman, maç veya koşu sonrası oluşan topuk ağrısı ve topukta şişlik
 
Tanı;
   Ayak tabanındaki hassas noktaların muayenesi ve çekilen MR ile kolayca teşhis konulabilir.

Önlem ve tedavi;
Aşırı kilolu olmamak
Destekleyici ayakkabılar kullanmak, aşrı alçak topuklu ayakkabılardan uzak durmak ayak kemerini iyice destekleyen ve vucut yükünü hızla emen ayakkabılar giymek
Sportif aktiviteyi yavaş yavaş arttırmak
Ağrının olduğu bölgeye aktiviteden sonra 10-15 dakika buz koymak
Ayakları istirahat ettirmek
Spor ayakkabılarına ve günlük ayakkabılara özel topuk destekleri koymak
Plantar fasiayı ,aşil tendon ve baldır kaslarına güçlendirici egzersizler yapmak
Plantar fasia üzerindeki gerginliği azaltmak amacıyla  özel  tabanlık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder