4 Ocak 2012 Çarşamba

BASKETBOL VE CEYHAN

Basketbol ülkemizde eğitim ve gelir seviyesi yüksek olan kişiler ve bu kişilerin çocukları tarafından yapılan bir spor türü olarak bilinir. Türkiye’de spor deyince futbol her zaman ilk olmuştur. Bunun nedeni futbolun daha eski bir spor türü olması kadar basketbolun belirli alanlarda oynanabilen ve dünyada 18.y.y. sonlarından itibaren yayılan bir spor türüdür. Futbolun daha basit bir spor dalı olması, basketbolu daha eğitimli kitle sporu olarak göstermektedir.
            Futbol ülkemizde de iki asırdır oynanmaktadır. Oysa basketbol 1980’li yıllardan sonra deplasmanlı lig halini almıştır. Basketbol özellikle bayan basketbolu ülkemizde beyaz gölge dizisi ile oynanır hale gelmiş, 12 dev adam ile popülaritesini arttırmıştır.
            Basketbol seyircisi olarak uzun süre futbol seyircisi kapalı spor salonunu doldurmuştur. Basketboldan anlamayan açık hava sporlarına yatkın futbol seyircisi nerede, ne zaman ne yapacağını, kendi takımını ne zaman alkışlayacağını yeni-yeni öğrenmeye başlamıştır. Özellikle bayan basketbolu daha yavaş oynandığından bir show gibi izlenmiştir.  
            Basketbol, futbol gibi değil bir misyon sporudur. Heyecan, çekişme, akrobatik hareketler ve takım ruhu üst seviyededir.
Basketbol; yoğun bilgi, üretim ve tüketimin ayna anda olduğu hızla gelişen evrensel bir spordur.
Kısaca basketbol matematik, fizik ve aerodinamik gibi modern kültürün özelliklerini içinde barındıran heyecan dinamizin ve ekip ruhunu yücelten bir spor türüdür. Yani basketbol akıl ve bilimin bir arada kullanıldığı mücadeleci, göze hoş gelen show yönü ile de sevilen bir spordur.
            Yöremizde bayan basketboluna öncülüğü bir müessese takımı olan botaş bayan basketbol takımı yapmıştır. Botaş devlet destekli bir müessese takımı olup basketbolun tabana yayılmasında önemli katkısı olmuştur.
            Son on yılda yerel yönetimlere öncülük ederek basketbol sporunun tabana yayılmasına özellikle kız çocuklarına spor yapma imkanı tanıması acısından Ceyhan belediye botaştan daha aktif hale gelmiştir. Yerel yönetimlerin asli görevlerinden olan spora katkı, sağlıklı, sportif gençler yetiştirme, toplum barışına katkı koyma şeklinde Ceyhan da en üst seviyede yer bulmuştur. Yetersiz kapalı spor salonu imkanlarına rağmen Ceyhan belediye basketbol takımı beş sene içerisinde şampiyonluğa oynayabilen ve alt yapısında binlerce genç kız ve erkek oyuncu barındıran örnek bir takım olmuştur. Belediye öncülüğünde gençlere sportif hedef saptanması ile genç sporcular kendi yeteneklerini arttırarak başarıya motive olmaktadır. Bu şekilde basketbol bilgisi ile yetişen genç sporcular elit sporcu adayı olmakta, aileler ise basketbol taraftarı olarak nerede susup nerede alkışlayacağını bilmektedir
            Ceyhan belediyesi geniş bir alt yapı ağı ve sporun içinden gelen sporcu, idareci ve antrenörlerle bayan basketboluna yol gösterici olmuştur. Ceyhan dan sonra Tarsus, Mersin, Burhaniye v.b. belediyeleri de bayan basketboluna takım kazandırmışlardır.
            Yerel yönetimlerin asli görevlerinden birisi olan sağlıklı nesil yetiştirme ilkesi Ceyhan da bayan basketbolunda kız çocuklarına salon sporlarını sevdirmede itici bir güç olarak görevini yapmaktadır.
 Ancak daha büyük salon, daha fazla oyuncu ve daha çok basketboldan anlayan sadece basketbola özgü seyirci kitlesi oluşması gerekir. Şampiyonlukları Ceyhan a getirmeyi hedefleyen düşüncede bir yönetimin olması Türk basketbolu açısından sevindiricidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder