4 Ocak 2012 Çarşamba

SPORDA HEDEF BELİRLEMENİN ÖNEMİ

Sporda hedef belirleme; sportif başarıya ulaşabilmek için sporcuda öncelikle elde edilmesi gereken özelliklerin ortaya konmasına denir. Sporda hedef belirleme sporcudan beklenenlerin neler olduğunu açık ve anlaşılır biçimde ortaya koyacağı için sporcunun motivasyonunu arttırarak çalışmanın kalitesini yükseltir, sporcunun performansını geliştirmek için antrenöre yol gösterir.
            Sporcuya hedef belirlemeye ne kadar erken başlanırsa ve hedefler ne kadar keskin belirlenirse sporcu o kadar başarılı olur. Bunun için sporcuya genç takımdan itibaren hedef belirlenmelidir. Sporda hedef belirlemek sporcunun kendini tanımasını, kendini denetlemesini, sorumluluk almasını, plan yapmasını kısaca sporcunun kendine güvenini sağlar. Sporcuya hedef belirlemek karar verebilme becerisini geliştirir.
Eğer bir sporcu kapasitesinin farkında değil ve özgüveni zayıf ise hedefe yönlendirilmesi çok zordur. Sporcunun sahip olduğu fiziksel ve psikolojik beceriler göz önünde bulundurulmalı, sporcuya kapasitesi üzerinde aşırı hedef konmamalı, sporcunun ve kulübünün imkânlarına göre hedef belirlenmelidir. Ulaşılması çok zor olan hedefler veya hemen başarılabilecek çok küçük hedefler yarar sağlamaz. Sporcu, antrenör ve idareci arasında samimi ve güvenli bir ilişki olmalı ve sporcuya hedefleri buna göre konmalıdır. Belirlenen kişisel hedeflerin neler olduğu ve her sporcunun eksik yönleri birebir çalışmalar şeklinde sporculara anlatılmalıdır.
            Hedef belirlemede yapılan en büyük yanlış sadece bir maçı kazanmaya yönelik konulan hedeftir. Sporcuya bir maç şeklinde hedef verilmemelidir. Yapılması gereken maç sonucu yerine sporcunun performans düzeyi ile ilgili hedef belirlemek olmalıdır. Performans hedeflerinin gerçekleşmesi sonucunda başarı kendiliğinden gelecektir. Bu durumda sporcuya aşırı olmayan ödüllendirmeler yapılmalı ve bir adım ilerisi olarak takım hedefi konmalıdır.
Takım hedeflerinin belirlenmesi sporcuların birlikte çalışma ve başarma isteğini arttırır. Böylece takım ruhu oluşmaya başlar ve her sporcu bir diğerinin hedefini yükseltir. Sonuç olarak sporcu, antrenör, idareci, taraftar ile belirlenen hedef için çalışmaya başlanır ve bu birliktelik başarıyı getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder