4 Ocak 2012 Çarşamba

Atatürk ve Spor

     Türkiye cumhuriyetinin kurucusu ulu önder atamızı 71. ölüm yıldönümünde saygıyla ve özlemle anıyoruz. Her yönüyle çağdaş bir ülke kuran ulu önderimizi ölüm yıldönümlerinde bize emanet ettiği ülkemizi ve ilkelerini korumak, daha iyi anlamak ve daha ileriye götürmek şeklindeki düşüncelerle anmamız gerekir.
     Cumhuriyet’in ilan edildiği 1923 yılında zirvedeki lider Atatürk Türkiye cumhuriyetinde eğitim, ekonomi,uluslararası ilişkiler ve sporda yapılan devrimlerle çağdaş ülke çerçevesini çizmiştir.
     Atatürk’ün spor konusundaki görüşleri de çağdaş katılımcı günümüz şartlarıyla bağdaşan geçerli görüşlerdir. Her konuda gelişmiş batı ülkelerinin düzeyine ulaşabilmek için genç kuşağın bedenen, ruhen, ahlaken, zihnen iyi yetiştirilmesi gerektiğine inanmıştır. Sporu her yönüyle teşvik eden ulu önder sağlam kafa sağlam vücutta bulunur sözü ile güçlü ve zinde bir Türk gencini tarif etmiştir.
     Ulu önderin Türk sporunda bilinen ilk atılımı 1915 yılında Miralay rütbesi ile o zamanki hükümete yazdığı raporda;
                -Gençlere 12 yaşından itibaren spor yaptırtmalıdır,
                -Spor kulüplerinde sağlığın korunması ele alınmalıdır,
                -Spor kulüplerinin başkanları siyasetin dışında kalmalıdır,
                 -Beden eğitimi ders saatleri arttırılmalıdır. Şeklinde özetlenebilecek bugün içinde geçerliliği olan çağdaş spor politikası hedeflerini göstermiştir.
     Atatürk dünyada ilk defa beden eğitimi derslerini okullarda zorunlu ders haline getiren bir devlet adamı idi. Atatürk’ün Türk sporuna verdiği destek ve katkısı ile sporun ülkede yaygınlaştırılması ve örgütlenmesi zorunlu hale gelmiştir. Türkiye’nin ilk spor teşkilatı olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı Atatürk’ün yarattığı bu demokratik ortamla 1922 de İstanbul da kurulmuştur. Esas olan her yaştaki Türkler için beden terbiyesini sağlamaktır diyerek sporda hedefin halk sağlığı ve toplum sporu olduğunu yani herkes için spor ilkesini koymuştur.
     Türklerde sporun geçmişi çok eski olmasına rağmen modern ve örgütlü biçimde yönetilmeye Türkiye cumhuriyetinin ilanıyla birlikte Atatürk’ün katkılarıyla olmuştur.
      Atatürk bir konuşmasında ’’ Müspet bilimlerin temeline dayanan güzel sanatları seven çağdaş fikir terbiyesinde olduğu kadar beden terbiyesinde de kabiliyeti artmış erdemli kuvvetli bir nesil yetiştirmek’’siyasetimizdir sözleri ile sporun pozitif bilimlerle iç içe olduğunu her türlü gelişmenin bilimsel tabana dayanması gerektiğini işaret etmiştir.
     Atatürk çağdaş Türk insanında ve özellikle sporcusunda yalnız beden kuvveti ve yetenek değil aynı zamanda dürüst ve çalışkan olunmasını istemiş ve bu düşüncesini de Ben Sporcunun Zeki, Çevik ve Aynı Zamanda Ahlaklısını Severim diyerek bir sporcunun nasıl insan olması gerektiğini anlatmıştır.
      Son olarak ülkemizin içinden geçtiği bu çalkantılı zamanda Atamızı daha iyi anlamak ve ona layık bireyler olmamız gerektiği kanaatimle tekrar atamızı saygıyla anıyorum.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder